ChristenUnie Teylingen met 14-jarige lijstduwer verkiezingen in

CU Joshua 2Mbdinsdag 17 december 2013

De ChristenUnie Teylingen gaat de komende raadsverkiezingen van 19 maart in met op plek 9 van de lijst de in januari pas 14 jaar oude Joshua Nederstigt. De Voorhoutse tiener kreeg bij het vaststellen van de lijst het volledige vertrouwen van het bestuur en van de leden van de ChristenUnie. De partij wil op deze manier aangeven dat ze het belangrijk vindt om jongeren ook een stem te geven in het bestuur van een gemeente. Ook hoopt de ChristenUnie haar jongste kandidaat te kunnen gebruiken als ‘voelspriet’ en klankbord, door bijvoorbeeld te toetsen of jongeren voldoende op de hoogte zijn van de gevolgen van besluiten van het gemeentebestuur.

De kandidatuur van jongeren is geregeld in de Kieswet. Daarin staat dat kandidaten op een kieslijst voor een politieke partij geplaatst kunnen worden als ze binnen de periode waarvoor gekozen wordt de leeftijd van 18 jaar bereiken. Voor Joshua Nederstigt betekent dit dat hij na zijn 18e verjaardag (in januari 2018) pas in aanmerking kan komen voor een raadszetel. Nederstigt: ‘Dat maakt ook niet echt uit, want ik sta op een 9e plek op de kieslijst. Ik kan de komende periode wel wat ervaring opdoen en kijken wat ik er allemaal bij kan leren. Ik wil ook het geluid van jongeren laten doorklinken’.

Joshua Nederstigt is de zoon van de huidige fractieleider en lijsttrekker Frans Nederstigt. Ook hij hoopt dat meer jongeren zich gaan bemoeien met de plaatselijke politiek: ‘Het gemeentelijk beleid in Teylingen onderstreept ook de wens om jongeren meer te betrekken. We kennen al langer de kindergemeenteraad in groep 8 van de basisschool, en de gemeente onderhoudt goede contacten met de KTS en met het Rijnlands Lyceum in Sassenheim. Wat dat betreft nemen we de inspraak van jongeren duidelijk mee. De ChristenUnie vindt dat een positieve ontwikkeling. Door Joshua een plaats te gunnen op de kieslijst hopen we daar ons steentje aan bij te kunnen dragen.

Gebrek aan ervaring is volgens Joshua Nederstigt geen belemmering: ‘Ik weet er natuurlijk nog niet zo veel van, maar ik vind het leuk om te kunnen leren en om mee te kunnen praten. Als ik het snap, dan moeten andere jongeren van mijn leeftijd het ook kunnen snappen. Daar ga ik de ChristenUnie, maar dus ook andere partijen, op proberen aan te spreken. Bovendien word ik in deze periode natuurlijk ook gewoon nog weer vier jaar ouder. Genoeg kans voor ontwikkeling dus’.

« Terug

Archief

« Vorige Volgende »

Geen berichten gevonden