ChristenUnie en PvdA: Vragen bij hoge beloning inhuur

Eurosdonderdag 07 september 2017

De ChristenUnie en PvdA hebben het College van de gemeente Teylingen om opheldering gevraagd over een bericht in het Algemeen Dagblad van donderdag 7 september dat Teylingen ruim €250.000 zou hebben neergelegd voor de inhuur van een externe adviseur. De twee partijen willen weten wat de oorzaak is van de kennelijke noodzaak om iemand voor een dergelijk bedrag te moeten inhuren en waarom dat bedrag zo hoog moet zijn.

'Hier schrik ik wel een beetje van', aldus Frans Nederstigt (ChristenUnie): 'Ik begrijp dat een externe inhuurkracht op het eerste gezicht wat duurder lijkt dan gebruikelijk omdat in het uurtarief ook allerlei ondernemerskosten zijn verwerkt, maar een bedrag van €250.000 komt dan nog altijd neer op een bijzonder riant jaarsalaris. Ook Elsbeth Koek (PvdA) vindt het een bijzonder hoog bedrag: 'Dit is op de braderie in het dorp gewoon niet uit te leggen aan iemand die in de bijstand van een paar tientjes rond moet komen'.

Wat beide partijen zich ook afvragen is of er geen alternatieven voorhanden waren. Nederstigt: 'Het bedrag lijkt te suggereren dat iemand een bijzondere expertise had en/of dat iemand voor langere tijd en voor behoorlijk aantal uren per week is ingehuurd. Dan kun je je ook afvragen of de gemeentelijke organisatie dat niet anders had kunnen en ook misschien ook wel had móeten opvangen'.

ChristenUnie en PvdA zijn ook niet onder de indruk van het argument dat het volgens de wet is toegestaan. Nederstigt: 'Binnen de Wet Normering Topinkomens (WNT) mag je topfunctionarissen niet meer dan €178.000 per jaar betalen. Een 'topfunctionaris' bij de gemeente zijn alleen de gemeentesecretaris en de griffier. Strikt formeel genomen valt deze functionaris daar dus niet onder, maar 'het mag volgens de wet, dus we doen het gewoon' lijkt me niet een argument dat je als publiek orgaan zomaar zou moeten willen hanteren. Een beetje meer zorgvuldigheid met het belastinggeld van Teylingers lijkt me dan eerder op z'n plaats'.   

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Raadsvragen Inhuur Externe Adviseur gemeente Teylingen78,2 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie en PvdA: Vragen bij hoge beloning inhuur'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.