ChristenUnie Teylingen: Meer ruimte voor ‘weidewandelpaden’

Laarzenpaden.JPG
Door Frans Nederstigt op 7 februari 2022 om 16:49

ChristenUnie Teylingen: Meer ruimte voor ‘weidewandelpaden’

De ChristenUnie Teylingen wil in de komende periode met lokale agrariërs in gesprek om te komen tot een aantal weidewandelroutes. Deze routes zouden moeten komen te liggen aan de randen van weilanden die door de agrariërs in gebruik zijn. Op deze manier hoopt de ChristenUnie het aantal wandelpaden in de gemeente te kunnen verhogen.

Lijsttrekker Mirjam Mack-van Bellen: ‘Als we iets van de coronapandemie hebben meegekregen dan is het wel dat mensen veel meer zijn gaan wandelen. In Teylingen zijn de mogelijkheden om in het buitengebied te wandelen echter beperkt. Wandelaars delen nu routes vaak met fietsers, zoals bijvoorbeeld op de randweg bij Voorhout, of ze lopen zelfs op de weg, zoals bij de Zandslootkade in Sassenheim. Dat is jammer, en bovendien soms ook gewoon gevaarlijk. Met de weidewandelroutes kun je kilometers extra wandelpaden realiseren.

De ChristenUnie ziet met name mogelijkheden in het gebied tussen Hooghkamer in Voorhout en de spoorwegovergang bij Noordwijkerhout, in de Roodemolenpolder tussen Voorhout en Sassenheim, in de Elsgeesterpolder richting Rijnsburg en in Sassenheim tussen de A44 en de Kagerplassen. Volgens de ChristenUnie zou de gemeente een coördinerende rol moeten spelen en met agrariërs in gesprek gaan over de voor- en nadelen van openstelling.

Mack: ‘Ook op andere plekken in Nederland zie je deze paden, en het begint altijd met iemand die een eerste stap zet. Voor agrariërs kunnen er voordelen zitten aan het openstellen van de randen van weilanden. Zo kun je op deze manier heel goed lokale betrokkenheid stimuleren en ontstaan er in sommige gevallen ook kansen voor het genereren van extra inkomsten. En voor inwoners is het een mooie manier om op een rustige manier van de omgeving te kunnen genieten. In Lisse heb je een weidewandelpad lopen vanaf de gemeentegrens met Teylingen op de Loosterweg, dan langs het spoor en de Keukenhof tot aan het oude station van Lisse. Dat zou in onze gemeente ook moeten kunnen’.